Veelgestelde vragen over het aanmeldsysteem

 

 

In Antwerpen werken alle buitengewone buitengewone kleuterscholen en lagere scholen van alle netten met het aanmeldsysteem ‘Meld je aan’ (uitgezonderd de Joodse scholen Lamdeni en Darkenoe). Met Meld je aan zorgen de scholen ervoor dat zo veel mogelijk kinderen zich kunnen inschrijven in de school van hun keuze. Zo heeft iedereen evenveel kans om zijn of haar kind in te schrijven in een school en ontstaan er geen wachtrijen aan de schoolpoort.

Alle Antwerpse scholen voor buitengewoon basisonderwijs en een aantal scholen uit de rand van Antwerpen: Triolo, Dennenhof en Leerexpert Kokoen.

Let erop dat je je kind aanmeldt voor het juiste type van buitengewoon onderwijs. Op het IAC-verslag (verslag Individueel Aangepast Curriculum) van je kind staat welk type onderwijs aangeraden wordt voor jouw kind. Je kan je kind aanmelden voor alle scholen die dat type onderwijs aanbieden.

Aanmelden voor het buitengewoon onderwijs is niet verplicht. Het is wel de beste manier om een plaats te krijgen op een school van je voorkeur. Als je je kind niet aanmeldt, kan je het pas inschrijven vanaf 13 mei 2025 in een school waar nog resterende vrije plaatsen zijn.

Kinderen die geboren zijn in 2023, kunnen dit jaar voor het eerst aangemeld worden. Dat geldt ook voor kinderen die geboren zijn tussen 19 november en 31 december 2023, maar zij gaan pas op 1 september 2026 effectief naar school.

Heeft je kind recht op voorrang? Dan hoef je het niet aan te melden. Je kan je kind rechtstreeks inschrijven op de school (zie vraag 7).

Nee. Je kan er ook voor kiezen om je kind in te schrijven in een kleuter- of basisschool van het gewone onderwijs. Je kiest dan voor inclusief onderwijs. Een school schrijft je kind dan in onder ontbindende voorwaarden en kijkt of de redelijke aanpassingen haalbaar zijn.
Meer weten? Contacteer de helpdesk.

Tip: je kan je kind tegelijk aanmelden voor het gewoon én het buitengewoon onderwijs. Op die manier hoef je nog niet meteen te kiezen.

  • Je kan je kind aanmelden tussen 11 maart (vanaf 9.30 uur) en 4 april 2025 (tot 17 uur). 
     
  • Heeft je kind recht op voorrang (zie vraag 11 en 12)? Dan hoef je het niet aan te melden. Je kan je kind rechtstreeks bij de school inschrijven tussen maandag 3 februari (vanaf 9.30 uur) en vrijdag 21 februari 2025 (tot 17 uur). 
     

Het tijdstip waarop je aanmeldt heeft géén invloed op de aanmelding. Het is wel belangrijk dat je je kind aanmeldt vóór de laatste dag van de aanmeldperiode. (Zie vraag 5 voor de aanmeldperiodes.)

Door meer scholen op je voorkeurslijst te zetten, vergroot je de kans dat je kind een plaats krijgt op 1 van je voorkeursscholen. Je verkleint ook de kans dat je in geen enkele school van je voorkeur een plaats hebt.

Tips:

  • Wil je kind graag naar een school waar weinig of zelfs geen beschikbare plaatsen zijn? Zet die school dan toch op je voorkeurslijst. Je kind komt er dan op de wachtlijst.
  • Voeg ook scholen met vrije plaatsen toe aan je voorkeurslijst.

Het computersysteem van Meld je aan verdeelt alle vrije plaatsen onder de aangemelde kinderen. Dit gebeurt onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. (Zie ook vraag 12.)

Op 8 mei 2025. Je krijgt dan een e-mail en een bericht in je account op deze website. Daarin staat of je je kind kan inschrijven en op welke school. Je ontvangt ook een brief.
Krijg je een plaats? Dan kan je je kind inschrijven in de school tussen 13 mei en 5 juni 2025. Neem contact op met de school om te weten te komen hoe je je kind moet inschrijven. (Zie ook vraag 17.)

Je kan je kind vanaf 13 mei 2025 om 9 uur inschrijven in een school die resterende vrije plaatsen heeft. Vanaf dan kan je je kind ook op de wachtlijst laten zetten in scholen waar geen vrije plaatsen meer zijn. Vanaf  9 mei 2025 om 12 uur  vind je bij Info over scholen een overzicht van de scholen met vrije plaatsen. (Zie ook vraag 15 en 16.)

Neem contact op met de ‘disfunctiecommissie’. Gebruik daarvoor het klachtenformulier. Je hebt 30 dagen de tijd nadat je het bericht hebt ontvangen met het resultaat van je aanmelding.
Ben je het niet eens met de beslissing van de disfunctiecommissie? Contacteer de Commissie inzake Leerlingrechten.

  • Is een broer of zus ingeschreven in de school? Of
  • Werkt één van de ouders op de school?

Dan heb je voorrang.
Je kan rechtstreeks inschrijven bij de school tussen 3 februari en 21 februari 2025. Je moet niet online aanmelden

Nee, om recht te hebben op voorrang moeten de kinderen van ‘dezelfde leefentiteit’ zijn. Dat betekent:

  • broers en zussen: kinderen met 2 gemeenschappelijke ouders die al dan niet op hetzelfde adres wonen
  • halfbroers en halfzussen: kinderen met 1 gemeenschappelijke ouder die al dan niet op hetzelfde adres wonen
  • kinderen die op hetzelfde adres wonen, maar geen gemeenschappelijke ouder(s) hebben, zoals stiefbroers en -zussen.

Na elke aanmeldperiode wordt voor elke buitengewone kleuterschool en lagere school per type een rangorde bepaald.Alle aangemelde kinderen worden gerangschikt volgens 2 criteria: toeval en afstand. De scholen bepalen zelf welk percentage van de vrije plaatsen ze aan elk criterium toewijzen. De plaatsen van het kleinste criterium worden het eerst verdeeld.

Voorbeeld: een school heeft 10 vrije plaatsen in ‘kleuter type 9’ en kiest ervoor om de plaatsen te verdelen volgens 30 % toeval en 70 % afstand. Dan worden er 3 plaatsen verdeeld op basis van toeval en 7 op basis van afstand.

Toeval

Een gerechtsdeurwaarder geeft aan elk kind een willekeurig nummer. Zo ontstaat een ranglijst. Meld je aan gebruikt die lijst om de vrije plaatsen in te vullen die toebedeeld zijn aan het criterium ‘toeval’. Het kind met het laagste nummer krijgt als 1ste een plaats. De volgende plaats gaat naar het 2de kind, enzovoort tot alle plaatsen zijn ingevuld.
 

Afstand

Elke school moet minstens de helft van het totale aantal vrije plaatsen beschikbaar maken op basis van het criterium ‘afstand’:

  • 25 % op basis van de kortste afstand tot het officiële adres van het kind (woonafstand) of de werkplaats van de ouder(s)
  • 75 % op basis van de afstand van de school tot het officiële adres van het kind (woonafstand)

Voorbeeld: een school heeft in ‘kleuter type 2’ 8 plaatsen die verdeeld worden volgens het criterium ‘afstand Dan gaan er 2 plaatsen naar kinderen met de kortste woonafstand of de kortste afstand tot de werkplaats van de ouder(s) (25 % van de beschikbare plaatsen). De overige 6 plaatsen (75 %) gaan naar de kinderen met de kortste woonafstandand.

Jouw voorkeur

Een kind dat op meerdere scholen een plaats heeft, krijgt alleen een plaats op de school die het hoogst op de voorkeurslijst staat. Alle scholen die lager staan dan de school waar je kind een plaats heeft, vervallen.

De criteria ‘toeval’ en ‘afstand’ worden alleen gebruikt als er tijdens de aanmeldperiode minder vrije plaatsen zijn dan het aantal aangemelde kinderen. Zijn er meer vrije plaatsen dan aangemelde kinderen, dan krijgen ze allemaal een plaats zonder de criteria te gebruiken.
Kinderen die geen plaats hebben, komen automatisch op de wachtlijst terecht. De wachtlijst is alleen gebaseerd op het criterium ‘woonafstand’. De criteria ‘toeval’ en ‘afstand tot de werkplaats van de ouder(s)’ spelen hier niet mee. Meer info over de wachtlijst vind je bij vraag 16.

Als je kind geen plaats kreeg bij de plaatsverdeling, kan je het nog inschrijven bij een school met resterende vrije plaatsen tijdens de vrije inschrijvingsperiode:

  • Op 9 mei 2025 vanaf 12 uur vind je een overzicht val alle scholen bij 'info over scholen'. Daar kan je zien of een school resterende vrije plaatsen heeft.
  • Vanaf 13 mei 2025 om 9 uur kan je je kind inschrijven in een van die scholen tijdens de vrije inschrijvingsperiode.
  • Let op: tijdens de vrije inschrijvingsperiode gaat een vrije plaats naar de eerste leerling die ervoor inschrijft
  • Je kan je kind ook nog toevoegen aan de wachtlijst van een school die op dat moment geen vrije plaatsen heeft.

Contacteer de medewerkers van de helpdesk. Ze zoeken samen met jou naar de beste oplossing voor je kind.

Als er geen plaats meer is in 1 of meer scholen van jouw voorkeur, dan staat je kind automatisch op de wachtlijst van die scholen voor het type onderwijs waarvoor je je kind hebt aangemeld. Scholen zijn verplicht om de volgorde van de wachtlijst te respecteren.
Komt er later toch een plaats vrij in een school waarvoor je kind op de wachtlijst staat? Dan neemt de school contact met jou op en kan je je kind inschrijven. Dat kan zelfs als je kind ondertussen al in een andere school is ingeschreven.

Let op: je kind blijft alleen staan op de wachtlijst van een school die hoger op je voorkeurslijst staat dan degene waar je kind al een plaats heeft. Dat geldt ook als je je kind inschrijft in een school waar achteraf plaats vrijkomt. Je kind wordt dan geschrapt van de wachtlijsten van alle scholen die lager op je voorkeurslijst stonden.

De wachtlijst blijft minstens geldig:

  • Tot en met 30 juni 2026 voor alle kleuters
  • Tot en met 7 oktober 2025 voor alle leerlingen lager onderwijs

Na die datum beslist de school zelf of ze de wachtlijst verder volgt. Vraag hierover informatie bij de directie.

De wachtlijst wordt opgesteld op basis van de afstand in vogelvlucht tussen de officiële woonplaats van het kind en de school. Er wordt geen rekening meer gehouden met de criteria ‘toeval’ of ‘afstand tot de werkplaats van de ouder(s)'.

Staat je kind op de wachtlijst voor een school? Dan krijg je een ‘mededeling niet-gerealiseerde inschrijving’, Sta je voor meerdere scholen op de wachtlijst? Dan krijg je voor elke school een mededeling niet-gerealiseerde inschrijving. 

Je vindt de mededeling niet-gerealiseerde inschrijving in je account op deze website bij het resultaat van de aanmelding. Je krijgt ook een brief.

 

  • Een officieel document waarop de juiste schrijfwijze van de naam van je kind staat, en de geboortedatum van je kind. Bijvoorbeeld een identiteitskaart (eID) of een ISI+-kaart of een klever van het ziekenfonds.
  • Het IAC-verslag (verslag Individueel Aangepast Curriculum) van je kind of een voorlopig document van het CLB.

Dan vervalt de plaats op de school die je is toegewezen.
Je kan je kind nog inschrijven in een school die nog resterende vrije plaatsen heeft tijdens de vrije inschrijvingsperiode. (Zie vraag 16.)

Je kan alleen een account aanmaken tijdens de aanmeldperiode (Zie vraag 5)

Je kan 2 adressen opgeven:

  • Een officieel adres: het adres waar het kind is gedomicilieerd. Een adres van een crèche, onthaalmoeder of van de grootouders geldt niet.
  • Een werkadres: het adres waar 1 van de ouders werkt (of waar beide ouders werken). Je kan 1 of 2 werkadressen vermelden.

De adressen die je opgeeft, worden gebruikt voor alle scholen op je voorkeurslijst. De werkadressen worden alleen gebruikt voor het criterium ‘afstand’ bij de verdeling van de vrije plaatsen (zie vraag 14).

Ga je nog verhuizen tussen de aanmeldperiode en de 1ste schooldag van je kind op de nieuwe school? Dan mag je het nieuwe adres doorgeven als officieel adres van je kind.

Let op: wanneer je je kind gaat inschrijven op de nieuwe school, moet je kunnen bewijzen dat je kind effectief op het nieuwe adres zal wonen. Dat kan bijvoorbeeld met een huurcontract of een koopakte. Voor vragen hierover bel je naar de helpdesk op het gratis nummer 0800 62 185.

Je vindt het rijksregisternummer van je kind op:

  • het Kids-ID
  • de ISI+-kaart
  • de klevers van het ziekenfonds van je kind

Heeft je kind geen rijksregisternummer? Bel de helpdesk op het gratis nummer 0800 62 185.

Log in met je gebruikersnaam en paswoord. Je kan alle gegevens veranderen tijdens de hele aanmeldingsperiode.

 

Je kan aanmelden via een computer, tablet of smartphone met internet.

  • Heb je geen internet? Ga naar een webpunt. Daar kun je internet of een computer met internet gebruiken, gratis of tegen een kleine vergoeding.
  • Je kunt ook mailen of bellen naar de helpdesk.

Elke leerling in het buitengewoon onderwijs heeft recht op ondersteuning bij het vervoer naar school en terug naar huis. Bespreek samen met de school wat de beste manier is voor jouw kind om naar school te komen. Je vindt meer info op www.buitengewoonleerlingenvervoer.be

  • Type basisaanbod: voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften voor wie het gemeenschappelijk curriculum met redelijke aanpassingen niet haalbaar is in een school voor gewoon onderwijs (enkel in het buitengewoon lager onderwijs).
  • Type 2: voor kinderen met een verstandeljike beperking
  • Type 3: voor kinderen met een emotionele of gedragsstoornis, maar zonder verstandelijke beperking
  • Type 4: voor kinderen met een motorische beperking
  • Type 6: voor kinderen met een visuele beperking
  • Type 7: voor kinderen met auditieve beperking of een spraak- of taalstoornis
  • Type 9: voor jongeren met een autismespectrumstoornis, maar zonder verstandelijke beperking